Esperança Camps - Dietari

Sobre els títols

Un dels primers visitants d'aquest blog va ser Joan Carles Girbés, l'editor de Bromera, i responsable del blog Tirant al Cap. Ell, des de fa mesos ens dóna, a petites dosis, notícia d'un assaig on el premi Nobel Orham Pamuk parla sobre les cobertes dels llibres. El dia que inauguràvem aquest lloc amb fanalets i banderetes i música per a ballar, el sr. Tirant em va deixar uns deures: que parlés de la relació triangular i tempestuosa entre les meues novel·les, els títols i els editors. Avui miraré si el puc complaure.

El vuit d'octubre de l'any 2003, sortint de la Casa de Cultura de Gandia se'm va atracar un jove alt i prim i em va dir: "Sóc Joan Carles Girbés, editor de Bromera. La teua novel·la m'ha agradat molt, però haurem de canviar el títol, que no l'entén ningú." Aag, quin mal! Tan contenta que estava jo amb la meua primera novel·la, i el meu primer premi, i la perspectiva de publicar a l'Eclèctica, la col·lecció més emblemàtica de Bromera. Ah, sí, la novel·la amb què havia guanyat el Joanot Martorell es titulava "El forat de la bimbolla". Guapo, no? L'intercanvi de correus electrònics va ser continu. Cap dels títols que em proposaven a Bromera em convencia. Els meus, tampoc a ells. La història de na Clara Llabrés només es podria titular "El forat de la bimbolla". D'amagat anava al centre de la ciutat i m'asseia a la cafeteria de l'entresòl de la Casa del Llibre. Amb un cafè a les mans, contemplava des de la barana les taules plenes de llibres preciosos. Tots tenien cobertes fantàstiques, i títols que em cridaven l'atenció. Tots m'agradaven i jo em preguntava com era possible que si havia estat capaç d'escriure una història de dos cents folis, ara no podia confegir una línia miserable amb tres o quatre paraules que sonessin bé, que suggerissin alguna cosa interessant, que cridessin l'atenció del lector. No podia! Ara no me'n record del tot com vam arribar a Enllà de la mar. M'agrada molt aquest títol ara, i crec que li escau a la novel·la.

Sobre Quan la lluna escampa els morts preferesc no parlar-ne gaire. En aquest cas, l'intercanvi de comunicacions era directament amb Josep Gregori, màxim responsable de l'editorial d'Alzira. Tenc clavat a la memòria de quina manera més patètica em trobava asseguda a una cadireta de la secció de llibres infantils de l'Fnac quan per telèfon vam acordar el títol de la novel·la sobre els al·lots del barri de la Coma. Quan la lluna escampa els morts me'l va regalar la meua amiga Empar Marco. Igual que Zero Graus.

Hi ha amics que regalen perfums. A mi em regalen títols per a les novel·les. Ja he contat que El cos deshabitat es deia Podridura, i que el títol també és un regal. De Toni Mestre. El vint-i-quatre d'octubre del 2008, quan l'editor de Proa, Isidor Cònsul, se n'anava de la festa del premi El Lector de l'Odissea em va fer una escolteta a l'orella: "hem de canviar el títol de la novel·la"... i torna a començar. Ara m'encanta El cos deshabitat, em sembla suggerent i provocatiu a l'hora, i combina perfectament amb la portada.

M'està quedant un post llarguíssim. M'ho prenc amb molta calma. Trobar el títol adequat costa molt. Forma part del procés d'escriptura de la novel·la. Mercè Rodoreda i Joan Sales van intercanviar un munt de cartes abans no van arribar a la conclusió que la història de la Colometa s'havia de dir La Plaça del Diamant. Això em dóna moral.

Comentaris

esperança

Re: Sobre els títols

esperança | 15/01/2009, 23:23

Hola, Urbà, benvingut. No molestes gens, la porta sempre és oberta per als amics. És cert que els editors també accepten els títols que els proposen els autors. Eclipsi va ser presentada al premi VAE amb el lema "l'eclipsi, el silenci" amb la intenció de deixar només Eclipsi com a títol definitiu, i així va succeir. De quatre, un... :-)

Urbà Lozano

Més títols

Urbà Lozano | 15/01/2009, 23:15

No voldria molestar en aquest tête a tête, però... Esperança, algunes vegades fins i tot t'accepten el primer títol proposat! En aquest post en parle.
http://ginjol.blogspot.com/2008/09/romano-literari-1-els-ttols.html
Una abraçada.

esperança

Re: Sobre els títols

esperança | 15/01/2009, 16:10

Gràcies a vostè, Sr. Tirant. És un gust.

Tirant al cap

Gràcies!

Tirant al cap | 15/01/2009, 12:46

Gràcies, Esperança, per la cançó (m'encanta!), i també per l'apunt, que em sembla molt encertat i sincer.
Una abraçada!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura