Esperança Camps - Dietari

Per què escric? (el meu Sant Jordi)

A la ciutat on visc avui encara és festa, és, el darrer dia de les vacances de Setmana Santa i Pasqua. El carrer està tranquil·líssim i, per fi, el sol llueix contundent, sense mitges tintes, un sol redó, groc, calent. Els valencians solen aprofitar aquest dia per anar al camp a menjar-se la mona i a empinar el catxirul·lo ( fer volar estels). Jo dedicaré la jornada a acabar diversos textos que tenc compromesos. Avui comença la setmana de Sant Jordi i sospit que venen dies molt emocionants per a mi. Tal com ja vaig escriure, demà seré a Vilafranca del Penedès on la gent de l’Odissea, La Caixa, la Llar d’avis i més institucions locals han preparat un parell de trobades amb lectors de El cos deshabitat. I el cap de setmana seré a Menorca, on, a banda de les presentacions de Maó i Ciutadella i la visita a la fira del llibre de Ferreries, participaré en una experiència molt guapa que és això del Llibre Gran de Maó. A mi, de parella pictòrica m’ha tocat el magnífic Mikel Díez Alaba. Estic acabant de perfilar la història que dissabte de matí hauré d’escriure a mà al Claustre del Carme.

Encara que no ho sembli, tot això que he explicat més amunt té a veure amb el títol del post. Perquè tot això, tota la gent que conec, totes aquestes activitats tan lúdiques i enriquidores per a mi, les faig perquè escric novel•les. Em resistesc a dir “sóc escriptora”. No ho sé dir. Em sembla que no he passat de ser una periodista que explica històries un poc més llargues i d’una manera més extensa a com ho pot fer a la televisió o a un diari. No sé a què ve ara això que estic escrivint, però encara estic cercant una explicació per tot aquest striptease que representa escriure i publicar novel·les. I també obrir i mantenir un blog on explic coses que no sé si interessen ningú. És una pregunta molt difícil de contestar aquesta de per què escric. Tal vegada no cal que me la faci, o no cal que la contesti. Estava repassant un dels textos que he preparat per les cites aquestes que venen, i també he rellegit respostes a entrevistes que m’han fet els col·legues... no ho sé per què escric. Perquè m’agrada. No sóc conscient de tenir cap intenció de transcendir més enllà de la meua mort (si les meues filles guarden un bon record de mi ja em donaré per satisfeta). No ho sé, la qüestió és que em sembla que no escric per cap necessitat vital, però no puc estar gaire dies sense fer-ho. Escric perquè llegesc? La resposta directa i fàcil és dir que escric perquè m’agrada... no ho sé, però aquí estic jo, escoltant passions i cantates, bevent-me el segon cafè del matí, mentre a casa tothom dorm intentant justificar-me, intentant posar en ordre els meus pensaments, cercant una coherència impossible, ansiosa per aquests dies que venen.

Comentaris

Ferran

Re: Per què escric? (el meu Sant Jordi)

Ferran | 10/02/2010, 16:36

Moltes gràcies per tant ràpida resposta...

I per recomanar el nostre blog.

esperança

Re: Per què escric? (el meu Sant Jordi)

esperança | 09/02/2010, 15:41

Ferran: moltes gràcies per la lectura i pel comentari sobre El cos deshabitat. Per cert, el vostre blog és divertit. el recoman.

Ferran

Re: Per què escric? (el meu Sant Jordi)

Ferran | 09/02/2010, 15:24

Doncs jo espero que ho continuïs fent.

A escriure, em refereixo.

En aquests moments estic acabant "El cos deshabitat" i m’està encantant. M’ho va recomanar un amic, el mateix que em va recomanar a Sandor Marai i a Irene Nemirovsky.

Per cert, un altre amic prefereix nomenar-se “escribidor”, el que no sé com passar-ho a català normatiu.

Salutacions

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura