Esperança Camps - Dietari

Llegint Sònia Moll

parc d'urdaibai, reserva de la biosfera

Hem arribat a mitjan capvespre a l’hotelet rural Astei, al parc natural de la serra d’Urdaibai, a Biscàia. Plovia. Bé, no plovia, en realitat hi havia uns ennivolats baixos que entelaven el paisatge i deixaven caure tota la seua humitat com si fossin un esprai gegant. Els propietaris ja ens esperaven i ens hem saludat amb efusió. Ara és de nit. La família és baix. Jo escric això a una taula de plàstic amb el logotip de San Miguel que m’han pujat a l’habitació. El cel ha deixat d’arruixar aigua i el jardí és ple de caragols i llimacs. Hi ha silenci. De tant en tant, s’escolta el bram d’un bou. Fa fresqueta. Una nit redona: acab de llegir un llibre de poemes que m’ha emocionat. L’autora és una al·lota jove: na Sònia Moll. Filla de ciutadellenc i xilena. Viu a Barcelona però té l’ànima tripartida. Non si male nunc és el títol de l’obra que va guanyar el premi Sant Celoni de poesia l’any 2007 i que em sembla que conté coses molt interessants. Els versos dedicats a la seua mare fan posar la pell de gallina. “És el moment d’empenyorar tendreses,/d’aplegar les engrunes de la taula/abans de retirar les tovalles.” Els sentiments dels poetes són ingovernables, però passats a net ens ofereixen fragments d’un lirisme tan transparent com aquest: “Avui, aniversari del dolor./ Destapo doncs, una altra ampolla negra/i torno a encendre les espelmes còmplices./ És l’hora de l’enyor estèril, l’hora/ de plorar els esquelets d’aquelles naus/que mai no es van cremar i que van deixar-nos/les estelles podrides/clavades al pulmó”. No calen escarafalls, ni focs artificials ni llàgrimes impostades per expressar el dolor.

La primera notícia de na Sònia Moll la vaig tenir a un recital de poetes de la Mediterrània que es va fer aquest estiu a Ciutadella. Na Fina Salord em va parlar molt bé d’ella, i després de l’acte ens vam poder saludar personalment. M’agradarà continuar llegint coses seues, i m’agradaria poder sumar lectors a la seua llista. El silenci és cada vegada més profund aquí dalt, fins i tot, fa un poc cosa continuar amb la llum encesa. La petita de casa ha pujat a veure què feia. Té son però no vol anar a dormir. N’Oker i els altres cans de per aquí ja estan fermats a les seues casetes, i na Montina, l’euga ja s’ha engolit la ració d’avui de bastanagues.

Comentaris

sònia

Re: Llegint Sònia Moll

sònia | 12/06/2010, 13:47

celebro que t'agradés.

una abraçada ben forta.

esperança

Re: Llegint Sònia Moll

esperança | 05/02/2010, 17:33

marina i alberto: si cercau na sònia moll em sembla que heu tocat a la porta equivocada. ella té un blog preciós que es diu la vida té vida pròpia. cercau-lo i a través d'aquell blog li podeu adreçar les vostre preguntes.
salut

Marina i Alberto

treball

Marina i Alberto | 05/02/2010, 17:28

Hola Sònia, som alumnes de l'institut Joan Ramis i Ramis de Maó.
Esteim fent un treball sobre poetes menorquins i el meu grup l'ha elegit a vostè...
Ens agradaria que ens contàs una sèrie de coses: En què t'ìnspires a l'hora d'escriure?
Quan va començar la teva afició per la poesia?
Tens algun poema que no s'hagin publicat?
Apart de la poesia quines aficions tens?
Si no és massa molèstia ens agradaria que ens contestés lo més aviat possible
Estàs treballant en algu nou?
Si pogués ens agradaria que es posés en contacte amb nosaltres

en veu baixa

completament...

en veu baixa | 27/08/2009, 06:11

...d'acord amb el que dius del llibre de Sònia. Et va guanyant a poc a poc, sense cap estridència, amb un grapat de poemes bells i profunds.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura