Esperança Camps - Dietari

El "Diario de 360º" de Luis Goytisolo

Acab de llegir Diario de 360º, de Luis Goytisolo, publicat a Siruela, i n’he gaudit tant com de “Cosas que pasan” que ja vaig comentar aquí fa un any aproximadament. L’he llegit molt a poc a poc aquest llibre. El vaig començar el mes d’agost, quan estava de vacances, i l’he acabat ara. Enmig n’hi ha hagut molts altres que no necessitaven tanta calma i parsimònia per ser llegits.

Luis Goytisolo em sembla un escriptor molt elegant que no es pot llegir en sabatilles. No sé si això són unes memòries, un recull de pensaments, i una lliçó fragmentària d’història contemporània. En tot cas, encara que el text està escrit en tercera persona, però per tot arreu apareix Goytisolo, la seua ciutat, la seua família. A la seua edat ja és capaç i està autoritzat a analitzar les coses amb una distància. Això fa que llevi importància a certs fets que amb aquesta perspectiva guanyen profunditat. Li ha donat forma de dietari perquè posa el dia del mes i de la setmana, però no l’any. I és que l’any en que escriu això no ens interessa, perquè el que narra no acaba de succeir ara, sinó que el que conta són records i evocacions. Supòs que per aquest motiu diu això dels 360º, perquè és redó, perquè no té importància el lloc des d’on comencis a llegir. Sempre arribaràs al mateix punt. Tots els apunts tenen un títol, però entre mitges n’hi ha un que va repetint-se: “Cordillera imperceptible”. Aquesta narració fragmentada al llarg de les pàgines del llibre es pot llegir tota seguida com una història plena de sentiments i contradiccions.

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura