Esperança Camps - Dietari

Escriure Sant Joan (II)

Em sembla que aquesta setmana he trobat una mica de llum, la clau, al que confessava aquí fa uns dies. Ha estat un petit detall, uns segons de vídeo d'un reportatge bastant xerequet sobre les festes que TV3 va emetre fa 25 anys. La meua cosina Sara em va enviar l'enllaç del TV3 a la carta i jo el vaig aferrar al mur del Facebook. Tot d'una, els "cosins en xarxa" com els anomen, vam començar a fer comentaris: En Joan des de Palma, en Marc des de Barcelona, n'Aina i na Carme des de Ciutadella, i jo des de València vam anar dient el que ens semblava el vídeo...

Primer eren comentaris formals, però a poc a poc va sortir el nostre coret. En Joan i na Carme van veure unes imatges de son pare fent de fabioler de la festa. Ells se'n recordaven, però en Marc i n'Aina que, com jo, som nebots del fabioler, no havien nascut encara... Aquells dos planos van començar a rascar i a fer còssigues. Esper que no s'enfadin si reproduesc aquí trossos dels seus comentaris al Facebook. Em semblen molt guapos i il·lustratius del que és Sant Joan: una festa diferent per a cada ciutadellenc. I aquesta és la seua bellesa i la seua dificultat. Contradictòria i emotiva.

En Joan, tímidament deia des de Palma: "Jo m'enrecord, però tampoc és que m'enrecordi molt. Més que res, el que jo tenc, són com a certs flashos, es seu darrer any jo tenia 7 anys acabats de fer."

Na Carme, des de Ciutadella li contestava: "JO SI QUE M'ENRECORD, DE TOTS ELS PREPARATIUS, DELS NERVIS, D'ANAR A PROVAR S'ASE...JO EN TENIA 13 D'ANYS..." (les majúscules són seues)

I en Joan es va picar, i va escriure aquest text que a mi, des de València em va fer brollar les llàgrimes: "Jo tb m'enrecord d'es papa assegut a sa butaca posant ses flors a n'es tambor, anar a rentar s'ase a s'Hort de Llinyà... tb record de sa família vinguent a ca nostra antes que se'n anàs a demanar permís i sa gent que hi havia a n'es carrer esperant... Tb record que es darrer any vaig anar a n'es Caragol de's Born amb sa mama, en Nasi me va dur a Sant Joan de Misa i que tots varem anar a n'es darrer toc. M'enrecord de coses però m'agradaria enrecordar-me'n de moltes més o haver-lo pogut veure sortir durant més anys :s"

I na Carme, després de parlar de les flors del tambor i tot això ens va rematar dient: " És per totes aquestes cosetes que vaig poder viure que quan algú em demana si soc santjoanera contest que no, perquè sóc santjoanera des "meu" Sant Joan, que em sembla bastant diferent des Sant Joan de sa majoria. No m'agraden ses aglomeracions, ni fer el que fa tothom, ni que em venguin a besar i donar ses bones festes gent que sa resta de s'any ni em saluden, ni beure per beure, m'agraden els preparatius, escoltar ses musiques tipiques d'aquests dies, veure es video de Foc i Fum, anar a ca en Toni i na Pili es dia des be, es dissabte demati anar prest a sa casa des pares i trepitjar s'arena i aclarir lo que faci falta i trobar-nos amb sa familia i veure passar es cavalls i sa gent...Aquest es es meu Sant Joan encara que no vagi as Born, ni a Sant Joan de Missa, ni a ses corregudes de ses Voltes, ni en es caragol de Santa Clara, ni a Missa de Caixers, ni a sa Convidada, ni as Pla..."

Jo, que som molt més vella que ells, m'en record perfectament d'aquells anys. I encara m'agrada escoltar aquest tambor i aquest fabiol que sonen amb la mateixa força el dissabte de Sant Joan, dins un pati del carrer Santa Clara, quan els cavalls són a Sant Joan de Missa, i en Pau, na Glòria, na Clara, na Teresa i na Maria s'ho miren esglaiats.

Comentaris

Toni Barber

Escriure sant Joan

Toni Barber | 28/06/2010, 21:36

Tots tenim el nostre Sant Joan, és el Sant Joan que ens agrada en el més íntim de nosaltres mateixos. El Sant Joan de cadascú està construït per un munt d'experiències, i aquestes, gairebé mai tenen a veure en l'estridència.
M'agradat veure els comentaris d'alguns dels meus nebots parlar del Sant Joan que a ells els hi agrada.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura