Esperança Camps - Dietari

Intent n.1

Dinar per a tres. Una taula redona per a suavitzar les incomoditats dels números imparells. Un arròs caldós amb llamàntol. Una amanida de foie amb crudités. Un vi blanc d’un celler familiar que cotitza a l’alça. És l’hora dels licors. Anís o patxaran? El cambrer entra silenciós, quasi lleu, a retirar, amb un estri de disseny, les molles de pa. Les miquetes i les altres petites restes que han caigut a les estovalles formen petites geografies que t’han ajudat a anar-te’n de la conversa. No t’interessa res del que diuen els altres dos. Somrius compassadament cada dos o tres minuts. De tu esperen una frase enginyosa, però avui has deixat les paraules a casa. Has begut molt. T’has engatat expressament. Saps que si obres la boca faràs malbé el tracte i no hi haurà negoci. T’han demanat permís per a encendre un havà. Tu has somrigut. Ells fumen i beuen. Tenen papers damunt la taula. Escures el bòtil de vi. Beus. T’acabes el patxaran i en demanes un altre. Beus. T’excuses i t’aixeques amb dificultat. Els negocis et fan vomitar. Intentes mantenir la verticalitat per anar al servei. Ells ni se n’han adonat de la teua absència. Demanes a l’aparcacotxes que et dugui el vehicle. No li convé, senyora, si vol marxar cridarem un taxi. Li poses un bitllet de cinquanta a la butxaca. Somriu. Te’l du. T’ajuda a pujar. Hi ha la ràdio connectada. Michael Jackson. Surts del recinte. Enfiles l’autovia. Lleves la capota automàtica. Sobrepasses el límit de velocitat. Els cabells embullats. Crides i cantes. Vomites. Els dos homes del restaurant ja han signat el contracte. Tu mai no ho sabràs.

Comentaris

esperança

Re: Intent n.1

esperança | 03/12/2009, 12:34

silvina: gràcies per l'esforç de llegir i escriure en la nostra llengua. gràcies per seguir aquest blog i gràcies per enfrontar-te a un llibre "difícil" com ennllà de la mar. és la meua primera novel·la i està escrita en la varietat del català que parlem a Menorca. tu eres la demostració perfecta de com amb bona voluntat tots ens podem entendre sense posar-nos més barreres mentals que les que ens posen aquells que ens voldrien sotmesos. perdona pel mitin, però m'has emocionat un munt. ens vegem el dia 10 però no per a fer una conferència, sinó per a parlar de literatura i el que vulgueu. gràcies.

Silvina

com tots...

Silvina | 03/12/2009, 12:27

m'ha agradat molt este text.. Sóc també alumna de Pilar i assistiré a la teua conferència, en Magisteri.
Ara estic llegint Enllà de la mar...i solament dir-te que com sóc argentina, he d'agafar el diccionari, perquè algunes paraules no comprenc, però és la millor forma d'enriquir el meu voacabulari.
I el dietari està molt bè...

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura