Esperança Camps - Dietari

Cançoníssima, dies de vinils i cançons

En Jesús amb les figures de la mostra

Avui toca fer un post d’autobombo. Toca promocionar una història que em toca de prop, però aquesta vegada no parlaré de llibres.

Aquest divendres dia onze, coincidint amb la celebració de la Diada de Mallorca, s’inaugura a Palma l’exposició Cançoníssima, dies de vinils i cançons. És al Casal Solleric i l’ha organitzada l’ajuntament de Ciutat.

Aquesta mostra ja es va poder veure la tardor de l’any passat a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, que és qui la produeix.

Em sembla que no ho havia dit mai al blog, però a casa convivim amb més de cinc mil discos (5.000)(singles, elepés, cedés, maquetes i cassetes). Devers quatre mil són en català, i aquests conformen una de les col·leccions més completes dels Països Catalans. El malalt de música a casa és en Jesús, i d’ell és el mèrit i la paciència d’haver arreplegat totes aquestes peces que ara són com per fer arqueologia. A Palma només n’hi van quasi dos cents d’aquests discos, elegits seguint el criteri de la rellevància del seu disseny. A través de les portades d’aquests discos podem conèixer moltes dades de la història política i social del país. Podem comprovar, per exemple, com ha canviat la manera de vestir, la manera d’interpretar la moda. Podem veure, sobre tot, com les tendències artístiques anaven marcant d’una manera determinant el disseny de les portades. La Cançó va ser un moviment que, a banda de músics i cantants va aglutinar altres artistes multidisciplinars, com ara pintors, fotògrafs o dissenyadors, i això es pot veure també a l’exposició.

A les vitrines del Casal Solleric hi haurà altres rareses o discos especials com ara el primer de tots. Els dos primers discos de música moderna enregistrats en català que són “Las hermanas Serrano cantan en catalán” i “José Guardiola canta en catalán”, tots dos de l’any 1958. Hi ha també artistes estrangers i espanyols cantant en català com ara Rita Pavone, Jimmy Fontana, Juan y Junior o Luis Eduardo Aute.

L’exposició s’inaugura divendres dia onze i es podrà visitar fins el 30 de setembre.

Apunts relacionats

Comentaris

esperança

Re: Cançoníssima, dies de vinils i cançons

esperança | 10/09/2009, 08:52

juli: gràcies pel teu suport, sempre. aquesta vegada ja no seràs a Palma com la darrera vegada que hi vam anar, trobarem a faltar la xerradeta posterior a la inauguració. però tu ara tens una merescuda nova situació laboral, més a prop de casa. salut.

Juli Capilla

una gran troballa

Juli Capilla | 09/09/2009, 18:35

No sé quina troballa és més gran, si la de la col·lecció de discos, o la d'en Jesús.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura