Esperança Camps - Dietari

A la fira del llibre antic i d'ocasió

Des de fa uns quants anys dedic un capvespre a passejar per la fira del llibre antic i d’ocasió que planten durant el mes de març a un tram de la Gran Via. Avui tocava. La inauguració d’aquesta fira, que enguany compleix 32 edicions, coincideix amb el que aquí s’anomena “cicle faller” que comença l’ú de març amb la primera mascletada. Cada vegada més, durant aquesta vintena de dies l’olor que se sent pels carrers no és la de la pólvora ni els petards que tiren de manera desenfrenada i traïdora els més joves, sinó la de l’oli fregit. Fregit i refregit i tornat a fregir. L’oli de fregir els bunyols i els xurros i les porres. No sé quantes n’hi ha de xurreries a la ciutat aquests dies, però omplen tots els caps de cantó. I cada any són més grans, i tenen més llumetes, i més música estrident, i fregeixen més oli (*) .

La fira del llibre a La Gran Via

Tot aquest preàmbul ve a compte que durant tota l’estona del passeig per les parades de llibres l’olor que m’ha acompanyat no ha estat el propi del paper vell, sinó el de l’oli refregit. El resultat del tomb ha estat l’adquisició de cinc llibres i la constatació que enguany hi ha més llibre de saldo, provinent de liquidacions, que llibres vells o antics. És una opinió completament subjectiva, sense cap base científica. També m’he fixat, i això ja ho venia comprovant els altres anys, que la clientela bàsica de la fira són homes. Homes majors, tots sobrepassen amb escreix els cinquanta anys. Hi ha alguna dona que cerca novel·les. Una senyora velleta se’n du un paquet de deu fulls de retallables d’aquells on hi ha una nina dibuixada vestida només amb roba interior i hi ha tot de vestidets de paper per anar intercanviant-los. La feinada de nosaltres, les filletes, era retallar-ho tot anant amb compte de no fer malbé les pestanyes amb que la robeta s’havia d’aguantar. No record si hi havia retallables per a fillets. De soldadets, tal vegada? Em volta pel cap, però no ho tenc clar.

Alguns llibres rescatats a la fira

De tot el que he comprat, una part de la qual la podeu veure a la fotografia, a casa ha estat molt ben rebut un exemplar de la segona edició de “Nosaltres els Valencians”, de Joan Fuster, amb el famós pròleg que s’havia de mantenir durant tota la resta d’edicions que s’han anat fet de l’obra. És el número 1 de la col·lecció Llibres a l’abast d’Edicions 62 que dirigien Josep Benet i Max Cahner. Per casa crec que teníem l'edició que fa 12 ó 13, ja dins la col·lecció de butxaca El Cangur.

De qui és aquesta lletra?

La resta de llibres els he comprat perquè alguna cosa em cridava l’atenció com aquest exemplar de “La meva Cristina i altres contes” que ja teníem a casa, però me l’he endut perquè m’ha semblat un llibre desemparat. Escrit a mà hi havia aquest text: “València, Fira del llibre 1988 (2-6) Corpus in memoriam 25 d’Abril". A l’exemplar de “El vell i la mar” hi he trobat desenes, tal vegada, centenars de paraules subratllades curosament amb llapis. Ara en reproduiré unes quantes: arreu, arrel, empenyien, ecomanava, emportament, barallat, vulgus, emmirallades, trets, quàquers, hugonots, entrebancs, assajar, reialme, utopies, collites, altrament, empenyia, convé, empenteta, segrestat, m’he aturat a la pàgina 12 però podria continuar. Què cercava la persona que va llegir aquest llibre? Què tenien d’especial aquestes paraules?

(*) [3-III-09] Acab d'escoltar per la ràdio que hi ha un exèrcit d'inspector per controlar "los 150 puestos de venta de masas fritas". M'agrada l'expressió "masas fritas" Els xurros i els bunyols són masas fritas en el llenguatge administratiu.

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La por 'Les sabatilles rosanarrativa breu 'Loniaobra col·lectiva La cervesa de la Highsmithobra col·lectiva Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura