Esperança Camps - Dietari

El Caserío

Fa ràbia.

No sé si Menorca es pot permetre el tancament d'una fàbrica com la de El Caserío. Jo no tenc ni idea d'economia. Desconec si els motius que la multinacional ha posat damunt la taula per aturar la producció són certs o no. Com que som malpensada, tendesc a creure que tal vegada les coses no anaven massa bé i han aprofitat l'espiral de la crisi mundial, que és com un tel espès que ho cobreix tot, per tancar. Total, què són 163 treballadors per a una firma com Philip Morris? 163 treballadors directes, més els llocs que venien el formatges, més els transportistes, més els electricistes, més els de la neteja, més els de.... em sembla que d'això se'n diu teixit productiu. D'aixó s'en diu economia. D'això s'en diu... no ho sé. Fa ràbia.

Des de la distància, i des del temps, El Caserío és aquell anunci en blanc i negre a la televisió dels anys setanta: "pio pio de el caserio me fio". El Caserío és l'excursió anual que fèiem a la fàbrica quan anàvem a "ca les madres". Després de la visita i les explicacions ens donàven una bosseta amb dues caixetes de "quesitos" per endur-mos a casa. Els dèiem "quesitos", en castellà. Des del temps, des de la distància, record les vegades que vaig substituïr na Juanita Roca al programa "Verde Campo", a Ràdio Popular. Havíem de passar tres o quatre vegades una falca: "Verde Campo, patrocinado por industrial quesera menorquina, el Caserío." i després venia l'altra falca: "Energía! Energía en porciones el Caserío!". No sé si encara fan Verde Campo, a s'emissora, ni si està patrocinat.... No ho sé. Ara podria posar música al blog, o mirar al youtube perquè segur que trobaria l'anunci del pio pio de el caserio me fio, però fa molta ràbia, i no estic d'humor.

La meua solidaritat amb tots els afectats directament pel tancament de la fàbrica. Indirectament ho som tots, afectats.

Comentaris

Llorenç

Re: El Caserío

Llorenç | 16/12/2008, 15:49

La "culpa" és de n'Elena Vera, que en parlava al seu blog. Així vaig arribar al teu.
Per molts anys.
Llorenç

esperança

Re: El Caserío

esperança | 16/12/2008, 15:28

Llorenç: És cert: La Menorquina era també una empresa emblemàtica. Aquestes empreses tenen nom, però n'hi ha moltes altres de petites que van tancant a poc a poc i deixen un rosari de persones sense feina al mateix temps que el teixit productiu i l'ecosistema econòmic de l'illa es va trencant. La indústria tradicional que coneixíem nosaltres quan érem petits ja és història. Talvegada ja ho estudien els fillets a les escoles.
Gràcies per visitar el meu blog

Llorenç

Re: El Caserío

Llorenç | 16/12/2008, 13:25

Sí que fa ràbia. És ben cert açò d'El Caserio. Aleshores jo feia de mosset a una fusteria d'Alaior i cada dia escoltàvem "Verde Campo". Record que les cartes acabaven amb el nombre que duen les fogasses per identificar el lloc on es produeixen. Era un altre temps.
El tancament d'El Caserio és incomprensible per a una persona de carrer, per a la gent normal allunyada dels muntatges de les grans multinacionals especuladores i generadores de desil·lusió. A Alaior ja va passar el mateix amb La Menorquina.
Una porcada.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura