Esperança Camps - Dietari

Delobí

La meua cosina Carme, que és prou més jove que jo, m'ha enviat aquestes imatges. "Jo no ho havia vist mai", em deia en el seu correu. L'Alcover-Moll diu que un delobí és una "pluja molt abundant, inundació", i més endavant es refeix a Ciutadella i diu: "Irrupció de l'aigua produïda per la pluja excessiva dins els camps".Per mi, delobí és una emoció, un record.

Avui ha passat delobí a Ciutadella i tot es Pla s'ha negat, i ha fet destrosses, i l'aigua ha anat a parar a la mar i ha tenyit tot el port d'un color marronós. No deixen de ser les imatges d'una inundació: ara estem molt acostumats a veure'n, perquè les televisions en van plenes. Sembla que per a que aquest fet es produeixi s'han de donar unes condicions molt especials, tant, que la meua cosina Carme no ho havia vist mai i ella hi ha menat la seua filla Glòria perquè conegués el fenpomen.

Jo sí que en record un de delobí. Fa molt més de trenta anys. A Baixamar, a la casa dels meus avis materns. Un matí del dia de Reis. Una fotografia en blanc i negre: dues filletes amb dues bicicletes noves. Una d'aquestes filletes era jo, i la foto deu ser dins la llauna de Cola-Cao. Feia dies que plovia i plovia, i la terra del Canal dels Horts estava tan abeurada que ja no podia absorbir més aigua, i continuava plovent de nits i de dia, fins que en un moment donat les aigües es van ajuntar: les de sa colàrsega i les que baixaven ben marronoses des Pla. Fora de la fotografia hi havia molta gent: tota la meua família que xerrava i comentava, els veïns, els pescadors, els curiosos. Segur que passaven pena. Ells eren persones majors. Jo era una filleta, i fins aquell moment, la paraula delobí només evocava les històries que m'havien contat els pares i els concos. Ara, amb les fotografies que m'ha enviat la meua cosina, el record és l'emoció d'aquell dia. El soroll que feia l'aigua que corria. Les botes de goma. Anar a veure com havia quedat sa font. Comprovar si l'aigua entraria o no dins el menjador de casa els avis, com passava a vegades amb les rissagues.

Avui ha passat delobí a Ciutadella

Apunts relacionats

Comentaris

Elena

Re: Delobí

Elena | 10/12/2008, 10:33

He de confessar que jo no havia sentit mai aquesta paraula i molt menys el refrany :-)

És que he tingut curiositat de veure si algú l'havia emprat abans a Internet i m'ha sortit aquesta dita.

El fet és que poques pàgines (771 segons Google) contenen aquesta paraula i en bona part són tot just d'ahir.

esperança

Re: Delobí

esperança | 10/12/2008, 08:37

no m'en recordava d'aquesta dita... és ver que sí que l'havia escoltada quan era petita. gràcies per fer-me memòria.

Elena

Re: Delobí

Elena | 10/12/2008, 07:38

"Arc de Sant Martí
atura es delobí"

A veure si hi surt d'una vegada!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura