Esperança Camps - Dietari

La vida (secreta) dels llibres

Un llibre és un miracle. No un miracle baratet d’anar per casa, com allò de trobar la parella d’un calcetí que fa setmanes que has donat per vidu, no. Un llibre amb tots els seus atributs a lloc, amb el seu editor, amb les seues cobertes, amb el seu isbn, amb el seu lloc a la taula de novetats de les llibreries, amb el seu repòs als prestatges de fons de les llibreries que encara tenen prestatges de fons i llibres de fons, és un miracle (també ho són les llibreries i els editors, un miracle, però d’això en parlarem un altre dia).

Els miracles solen ser dolços o salats, però en el seu punt just, sense embafar. A vegades passa que si a un miracle en forma de llibre amb tots els seus atributs a lloc, amb el seu editor, etcètera, li afegeixes un puntet més de sucre o de sal no el fas ni més dolç ni més salat. Tampoc el fas embafós. Senzillament, el fas, diferent. Més miraculós encara.

Posem per exemple (agafat a l’atzar, és clar) Vertigen. Tu ajuntes dues amigues que es posin d’acord per escriure una novel·la sobre un tema que els fa mal. Decideixen que l’escriuran a quatre mans, que ho faran solidàriament i que s’hi impliquen al cent per cent. Les autores li diuen a un editor sense segell que estan escrivint aquest llibre i l’editor sense segell els diu que aviat tindrà un segell amb el que voldrà sembrar el país de llibres amb tots els atributs. A l’editor li agrada el llibre i amb molta cura, amb moltes ganes, l’edita i el posa a disposició de les llibreries (que també són un miracle), dels lectors (còmplices), dels professors (mooooltes gràcies) i passa que per twitter et diuen cosa, per facebook te’n diuen una altra, i per correu, i en directe, i el llibre va fent camí. I arriba un dia que l’editor que sembrava li diu a les autores que hi ha un col·lega que. I les autores diuen iupi i volen conèixer l’editor que. I el coneixen. I tots quatre diuen si. I la roda torna a començar. I d’aquí a uns dies, el Vertigen de Sembra Llibres serà el Vértigo de Carena Editors.

I això és una festa perquè vol dir que la novel·la té una altra vida. Una vida secreta que les autores no coneixíem fins que no la vam traduir. I arribarà a nous lectors d’un àmbit lingüístic diferent al nostre. I la ficció que vam escriure arran d’allò que ens feia tant de mal i que encara ens en fa i que ens devasta serà un ficció compartida amb molta més gent que tal vegada entendrà aquest mal i aquesta devastació.

Comentaris

esperança

Re: La vida (secreta) dels llibres

esperança | 12/04/2015, 08:53

Moltes gràcies, Anna Maria, pel teu suport. És bonic compartir aquestes sensacions. "La mujer de gris" també s'ho val. Serà una bomba (suau com un mocador perfumat, però una bomba)

Anna M. Villalonga

Enhorabona

Anna M. Villalonga | 12/04/2015, 00:31

com saps, jo també l'estic vivint, aquest miracle. I realment, iupi.
Us felicito, el llibre s'ho val!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura