Esperança Camps - Dietari

A la gent ja no li queda res

A la sala d'espera de l'oficina del SEPE, l'INEM... m'he trobat amb tres companys de Canal 9. La funcionària m'ha atès amb una exquisidesa extraordinària. Això ha fet que em destensara una mica. Ella m'ha comentat que els liquidadors d'RTVV no estaven fent les coses gaire bé, però que des d'allí miraven de minimitzar riscos i errors que sempre són engorrosos.

Ara tindreu molta feina, li he dit. Jo em referia, és clar, a l'allau de treballadors d'RTVV que aquests dies estem tramitant els papers i entrarem a les llistes i tot això, però la funcionària ha entès la pregunta en genèric. La seua resposta ha estat: "no et penses, no veus que ja portem set anys de crisi i a la gent ja no li queda res?". Ens hem mirat als ulls i es veu que als meus ha vist un interrogant perquè ràpidament m'ha aclarit la seua afirmació. M'ha contat que, en el millor del casos, els parats han tingut dos anys de prestació per desocupació, més uns mesos de subsidi, més uns altres mesos (no recorde quants) d'una altra ajuda. Però tot això té un límit. Els primers treballadors que van ser arrossegats pel tsunami de la crisi ja no tenen dret a res de tot això, ho han esgotat tot i per tant no s'acosten a l'oficina. I així és com els funcionaris ara tenen menys feina que mai. I per això baixen les xifres que dóna el govern, li he dit com si descobrira el Mediterrani. Ella ha fet un gest com preguntant-se de quin planeta acabe d'aterrar. Li he aclarit que és clar que ho havia llegit o ho havia sentit, però que escoltar-ho per boca de qui toca el problema amb les mans cada dia em feia més mal. I més ràbia.

La funcionària encara m'ha dit que fins fa poc ells feien també uns certificats on especificaven que les persones ja havien esgotat tots els recursos i totes les prestacions. Amb aquests papers els afectats podien anar a Cáritas o a la Creu Roja a demanar ajuda. Ara ja no els fan els papers. Els interessats els han de demanar per telèfon o tramitar-los per internet. Quan he eixit de l'oficina m'he creuat amb un altre company i de camí a casa per whatsapp o per twitter he anat comprovant com un darrere l'altre els més de 1.400 treballadors de Canal 9 hem iniciat el compte arrere, aquest que comença amb la prestació de l'atur i en el pitjor dels casos podria acabar quan ja no ens quedara res.

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La por 'Les sabatilles rosanarrativa breu 'Loniaobra col·lectiva La cervesa de la Highsmithobra col·lectiva Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura