Esperança Camps - Dietari

Sant Joan als ulls

A ca'l Bisbe. Foto: Antoni Barber Moll

He demanat permís al meu tio, Antoni Barber, per agafar aquesta foto del seu FBK. És del Dia des Be. A ca'l Bisbe. No me l'he poguda treure del cap des que la va penjar fa un parell de dies.

No sé què és Sant Joan. Fa vint-i-tres anys que intent explicar-ho als meus amics valencians i crec que encara no ho he aconseguit. Sant Joan té unes paraules molt pròpies i de mal traduir. Ells veuen els carrers plens de gent i els cavalls que boten. Han sentit parlar de la "juerga" i del gin amb llimonada... Però no sé si exactament Sant Joan és això.

Però, què és? Uns dies de bulla, de disbauxa? Uns dies per deixar-se anar, per beure més del compte, per cantar i desafinar, per fer botar els cavalls, per abraçar-te a gent que durant l'any no saludes....? No ho sé. Però em sembla que en essència, Sant Joan és la mirada d'aquests dos homes: els dos Caixers pagesos que són a punt d'entrar a la sala noble de Ca'l Bisbe. Encara no estan cansats, se'ls veu frescos i plens d'il·lusió perquè estrenen la festa. A través de la mirada dels Caixers es pot veure l'eixamplament del cor i es pot sentir com la pell de gallina travessa el vestit. A la mirada dels Caixers pagesos hi ha els versos del poeta que diu allò de l'ànima que batega, i hi ha el sons del tambor i el fabiol, i hi ha la il·lusió d'un fillet que ha tocat l'estel d'un cavall. És molt possible que Sant Joan només sigui això: una mirada, un gest, un sospir, una llàgrima, una manera de comptar els dies al calendari.

Comentaris

esperança

Re: Sant Joan als ulls

esperança | 30/06/2013, 18:01

ah, Sant Joan sempre va bé, Elena. I quan fa tres anys que no hi vas, i tens la sort de tenir una família i uns amics com els meus... tot molt bé. ;-)

Elena

Re: Sant Joan als ulls

Elena | 28/06/2013, 13:59

Com ha anat? Conta, conta :-)

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura