Esperança Camps - Dietari

La mort d'Hugo Chávez com a metàfora (o com són els lladrEROs)

Qui hagi treballat a un mitjà de comunicació sabrà què és la “nevera”. És molt senzill: són aquells temes, reportatges o històries que són atemporals o que no tenen una data de caducitat immediata, que s’elaboren i es deixen a punt de publicar o d’emetre quan alguna cosa falla a l’escaleta i es necessita omplir omplir més espai o més temps.

Al prestatge dels productes estrella de les neveres dels mitjans de comunicació hi ha les biografies. Biografies de personatges d’edat avançada o malalts que es poden morir d’un moment a l’altre. Reis, presidents, caps d’estat, esportistes, actors, músics... En el cas de la televisió que té un canal de 24 hores de notícies com és Canal 9, això és molt interessant tindre-ho sempre apunt perquè es pot amollar en qualsevol moment. Evidentment hi ha biografies que romanen fetes anys i anys al prestatge i s’han d’anar actualitzant perquè el malalt millora o perquè viu molts més temps del previst. El cas de Manuel Fraga va ser un d’aquests casos de biografia precuinada que, en el cas de Canal 9 es va elaborar en analògic (en cinta) i es va emetre quan ja érem a l’era digital.

Ahir a la nit es va morir Hugo Chávez. La majoria de mitjans de comunicació tenia la seua biografia preparada. Per a una televisió o una ràdio, aquest home ha estat una mina perquè al llarg de la seua carrera ha protagonitzat tot tipus d’excessos verbals dignes de guardar al servei de documentació. Canal 9 també la tenia feta, és clar. I la va emetre a la ronda de les onze de la nit del Nou 24. A vegades la vida et regala metàfores, i la mort d’Hugo Chávez n’és una. El vídeo amb la biografia del president de Veneçuela que ha emès Canal Nou durant totes les rondes de la nit, l’havia fet un company que just feia cinc o sis hores havia signat la seua carta de comiat. Toni Reig és una altra víctima de l’ERO. Quan ja tenia la carpeta blava a la mà explicava a un company que havia fet dues peces, però que es podien emetre consecutives perquè en una la veu que s’escoltava era la de Jesús Martínez, un altre periodista acomiadat per l’ERO.

Els directius culpables, els que tot ho silencien, van considerar que no són dignes de continuar a Canal 9, però bé que s’han aprofitat del seu treball fins i tot quan ja no eren a la casa. El més patètic d’això ho trobareu a la fotografia que encapçala aquest post. Pràcticament a la mateixa hora que s’emetia la biografia de nevera feta per Toni Reig, Luis Miguel del Baño, director dels informatius del cap de setmana, que no és fix d’oposició i que es permet escriure reportatges sobre els afectats pels ERO amb nom simulat, (Luis és el seu primer nom i Fernández el seu segon cognom) a la revista XL Semanal, i que s’ha salvat de l’ERO, llançava un twit lloant la feina del company acomiadat. Innocentment li vaig preguntar quins pensa que són els motius que han dut els directius de l’empresa a tirar a Toni... Bé. la seqüència la podeu llegir vosaltres mateixos.

Tot això us ho explic perquè vull que en quedi constància. Vull que vegeu quin és el nivell moral de la gent que mana a Canal 9. Quin és el nivell de cinisme que governa els seus actes. De quina manera tracten les persones que ja són fora de la casa.

Només això.

Comentaris

esperança

Re: La mort d'Hugo Chávez com a metàfora (o com són els lladrEROs)

esperança | 07/03/2013, 08:40

Gràcies a tots pels vostres comentaris.
J. Salavert: en realitat he explicat aquesta història relacionat amb aquesta persona, a tall d'anècdota. No és ni la més greu ni l'única. És un símptoma. N'han passat i en passen moltes de coses semblants i pitjors a aquella casa...

J. Salavert

Re: La mort d'Hugo Chávez com a metàfora (o com són els lladrEROs)

J. Salavert | 06/03/2013, 22:54

Veritablement, és increïble el cinisme d'aquesta persona, em donen ganes de fer-li mal, no sé, un calbot, per exemple. Hi ha que fer quelcom, amb aquesta brutícia, no són persones, això és ben clar!

Reis Juan

de #lladrEROs i #palanganEROs RTVV està plena

Reis Juan | 06/03/2013, 17:20

Gràcies pel post Esperança. Potser també caldrà desemmascarar els #palanganEROs que han fet el possible per salvar el cul a costa del lloc de treball de companys que sabien millors que ells.

Ferran

Re: La mort d'Hugo Chávez com a metàfora (o com són els lladrEROs)

Ferran | 06/03/2013, 12:16

Hola Esperança. La primera part del teu escrit m'ha recordat el llibre d'Antonio Tabucchi, Afirma Perira, molt recomanable per cert, bé, tot el tema de la nevera i de fer necrològiques era al que es dedicava el protagonista durant la dictadura Portuguesa . La segona part... bé, la segona part m'ha recordat la realitat que vivim i les paradoxes que te la vida. M'agradaria creure allò de que a cada cual li arriba el seu San Martin, però no es cert, malauradament conec centenars de malparits que els hi va molt bé a la vida, i a més dormen sense cap tipus de problema.

Una abraçada.

beatriz

Re: La mort d'Hugo Chávez com a metàfora (o com són els lladrEROs)

beatriz | 06/03/2013, 11:24

És que dubte molt que cap de les persones que encara queden treballant a RTVV puguerà fer un reportatge millor que Toni Reig.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura