Esperança Camps - Dietari

Homenatge a Àngel Mifsud a Tavernes de la Valldigna

Més de dues-centes persones van omplir ahir la biblioteca municipal de Tavernes de la Valldigna en l’homenatge que amics i familiars van retre al professor Àngel Mifsud, traspassat el 22 de desembre passat a Menorca. L’acte va comptar amb la presència de Fina Salord, la dona de Mifsud, i d’un grapat de poetes menorquins que es reclamen els seus deixebles. Jordi Joan, alcalde de Tavernes, i altres amics del poble van traçar un perfil complet de la personalitat d’aquest Menorquí nascut a la Valldigna, o d’aquest valler que va triar Menorca per a viure la seua etapa de maduresa.

El penó de la conquesta, els versos de “Diàleg” en que el poeta parla amb Vicent Andrés Estellés i una gran fotografia de n’Àngel somrient, pletòric i fins i tot sorneguer, donaven la benvinguda als assistents a l’acte. Un acte ple de música i ple de paraules. Fina Salord, la companya d’Àngel, es va encarregar d’explicar als amics de Tavernes com era la vida de n’Àngel a Menorca, què hi va trobar quan la va descobrir el mes de juny del 1994, i per què va decidir que s’hi havia de quedar. Salord, que va definir n’Àngel com un “estadant d’una casa única”, va afirmar que l’illa és l’espai on Mifsud va desplegar tota la seua maduresa, on va posar en pràctica tot el que havia après primer a València i després a Barcelona en el seu “pelegrinar per l’àmplia pàtria de la llengua”. El va definir com a un noucentista que admirava l’ambient civilitzat que es respirava a Menorca. I sobre l’illa hi va vessar la seua creativitat. I també tota la seua estima. Estima en el sentit ample de la paraula. Estima que significa reflexió, compromís polític i cultural al mateix temps que feia aportacions teòriques que han conformat un bon gruix de l’ideari del PSM-Més per Menorca.

Polític passional i vocacional

De n’Àngel polític en va parlar, sobretot, Miquel Bononat, professor i ex-regidor de l’ajuntament de Tavernes que el va conèixer a finals dels anys setanta del segle vint, quan tots dos estudiaven a València. Per Bononat, Mifsud és, era, sobretot, un polític. La política era la seua passió, la seua vocació. Va estudiar la llengua, va afirmar, perquè era un aspecte inherent al seu poble. També va fer referència a la fina ironia que adornava Mifsud, i a la seua capacitat per a dialogar des de la fermesa de les seues conviccions.

I del poeta, del professor capaç d’engrescar els seus alumnes a seguir el camí de les lletres en van parlar un bon grapat d’ells, que eren a Tavernes. Són alguns dels joves que han format part del col•lectiu Illanvers, i que s’anomenen “Mifsudsalordians”. Ismael Pelegrí, Òscar Bagur, Joel Bagur, Àlex Villeyra des de Buenos Aires... es van posar davant el micròfon per explicar anècdotes petites i quotidianes viscudes al costat de n’Àngel Mifsud a la casa del carrer Sant Cristòfol o a la taula d’un bar. Ismael Pelegrí va parlar, per exemple, de n’Àngel com a primer motor. Òscar Bagur té una fotografia d’un Sant Joan que no oblidarà mai i Joel Bagur va fer partícip a la concurrència de la sort que és per a ell haver conegut n’Àngel. Arribat des de Sunderland, el sociòleg Pau Obrador es va referir a la dignitat de n’Àngel abans de llegir el text que Joan Pons va escriure arran del traspàs del professor i poeta.

L'IME prepara una jornada d'estudi de l'obra d'Àngel Mifsud

A l’acte celebrat a la biblioteca de Tavernes, entre llibres, també hi van participar amics del poble com ara Jaume Talens, Vicent Benavent o Aina Serra. Guzmán, el cosí actor de n’Àngel Mifsud va recitar “El cant espiritual” abans que els dos germans, en nom de la família agraïssin l’assistència de tanta gent.

Aquest d’ahir és el tercer homenatge que es fa a Àngel Mifsud després del de Ciutadella i el de Barcelona l’onze de gener passat. Durant el seu parlament, Fina Salord va anunciar la celebració aquest estiu d’una jornada d’estudi de la seua obra organitzada per la secció de llengua i literatura de l’Institut Menorquí d’estudis, de la qual Mifsud n’era un membre destacat.

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura