Esperança Camps - Dietari

Sobre Es Trenc i sobre Menorca

En parlàvem l’altre dia amb els companys que ens vam trobar a la manifestació de la vaga general, estem tornant arrere, ens trobam les mateixes persones, en els mateixos llocs reclamant les mateixes coses que fa vint anys. I això és un mal senyal.

El darrer ensurt que ens hem dut és l’autorització per a construir un hotelàs a Es Trenc, al sud de Mallorca. Alguns sectors de la societat s’han, ens hem, tornat a mobilitzar i hem baixat de les golfes vells eslògans del tipus “qui estima Mallorca no la destrueix”. Ja hi tornam a ser! Una altra vegada, una part dels ciutadans de les illes lluita contra una altra.

No sé qui té la majora, però em sembla que sé qui té la raó. I la raó la tenen, la tenim, aquells que pensam que en nom de la crisi econòmica no es poden fer tot tipus de disbarats. La raó la tenen, la tenim, aquells que pensam que un dels motius principals d’aquesta crisi ha estat la bombolla immobiliària, i que, per tant, urbanitzant més, no s’arreglarà el problema de la desocupació. La raó la tenen, la tenim, aquells que pensam que les illes són, per definició, un territori limitat i especialment sensible, i que, en el cas de Mallorca ja s’ha arribat al límit del que la raó diu que es pot construir. La raó la tenen, la tenim, aquells que pensam que el turisme és un mercat molt volàtil i que es comporta com un monstre capriciós que cada dia demana el cap d’una verge, i que quan n’està tip se’n va a un altre país o a un altre continent on l’arena és més blanca, o la mà d’obra és més barata, o els governs són més servils. La raó la tenen, la tenim, aquells que pensam que la terra és una mena de préstec que rebem de les generacions que ens han precedit, i que la nostra obligació és lliurar-la als que venen darrere en el millor dels estats possibles...

En aquest cas és Es Trenc, i és Mallorca. Però també mir cap a Menorca i em fa mal. Una de les primeres decisions que ha pres el nou equip de Govern del Partit Popular, que té majoria absoluta, en accedir al Consell és revocar el PTI, desprotegir una gran quantitat de paratges que ajuden l’illa a mantenir l’equilibri, a continuar conservant l’estendart de Reserva de la Biosfera, a ser una illa “diferent” i no “balearitzada”. Això també atrau turistes i artistes i creadors. Això, aquesta conservació és el que agrada a milers de persones que encara trien Menorca per a passar-hi les vacances, per a tenir-hi una segona residència, per a recomanar-la als amics.

La crisi és molt profunda i especialment cruel amb els illencs. Sé que a Menorca molta gent ho està passant malament. L’hivern ha estat molt cru. El panorama de les botigues tancades, les fàbriques sense activitat, i tot tipus de negoci treballant a mig gas fa més necessari que mai que els nostres polítics es posin les piles. On són les persones que pensen més enllà del curt termini? On, aquells que decideixen i planifiquen quina Menorca volem i a quin tipus de llocs de feina aspiram els menorquins?

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura