Esperança Camps - Dietari

#ésMaó

Durant unes hores el títol d'aquest post, proposat per en Cris Juanico, ha estat Trending Toppic mundial a twitter. Això vol dir, més o menys, que hi ha hagut un munt de gent que s'ha mobilitzat en contra de la pretensió de l'ajuntament de Maó de canviar el nom de la ciutat. Per fer-ho, diu l'alcaldesa, que convocarà un referèndum, que això ja estava al seu programa electoral. L'ajuntament proposarà dues opcions. A totes dues hi ha la fòrmula castellana Mahón.L'acompanyen Mahó i Maó.

El que més fastigueja d'això és la falta de respecte, una vegada més, del Partit Popular per la nostra llengua. Per la llengua que es parla a Menorca. També resulta ofensiva la manipulació, en l'accepció de manyuclar, de tocar amb les mans, de remenar... per traure'n profit dins un tema que hauria de ser objecte d'estudi exclusivament acadèmic.

Avam si ens entenem: hi ha facultats de medicina, de farmàcia, de física, de geografia, de filologia. Allà s'estudien les malalties, els remeis, la terra, i, és clar, les llengües. Els metges recepten medicines. Els farmacèutics preparen fòrmules magistrals. Els geografs dibuixen i expliquen la terra. Els filòlegs, és clar, estudien la formació i evolució de les llengües, la generació dels mots, l'origen de les paraules i ens expliquen com s'ha d'escriure i com s'han de pronunciar.

És una xorrada això que acab d'escriure? sí. En castellà seria una perogrullada en català podem dir: lloc comú, bajanada, bertranada, ximpleria, poca-solatada, banalitat. Totes aquestes paraules volen dir el mateix: ja està bé, ja h'hi ha prou de jugar amb els sentiments, d'enfrontar gratuïtament els ciutadans, de fer populisme barat!!!

Em perdonareu les negretes. Són de mala educació a la xarxa.

pd. per aquells que no hi hagin caigut, l'etiqueta #ésMaó treu cap de la cançoneta que ha esdevingut himne no sé si oficial o oficiós de la ciutat i que comença dient: "Es Mahón una ciudad hermosa i galante..."

Comentaris

esperança

Re: #ésMaó

esperança | 31/10/2011, 07:09

Gràcies pel teu comentari, encara que òbviament, no hi puc estar més en desacord.

Enfartat de catalanistes

Democràcia

Enfartat de catalanistes | 29/10/2011, 08:36

Personalment, si he d'elegir, votaré a favor de recuperar el nom de Mahón o el de Mahó.
Els filòlegs podran dir el quer vulguin, però ells no poden entendre de sentiments. Com a mahonés estic molt fart de que els catalanistes ens hagin canviat el nom de Mahó.
Miri, senyora Esperança Camps, vosté pot pensar el que vulgui, però el que és més lògic és que el nom de la ciutat de Mahó, siguin els mahonesos els que l'escolleixin.
És asombrós que aquells que van de demòcrates, que fins i tot impulsen consultes populars sobretot per qüestions sobiranistes, ara no vulguin que siguin el mahonesos els que triin el nom de la seva ciutat.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La por 'Les sabatilles rosanarrativa breu 'Loniaobra col·lectiva La cervesa de la Highsmithobra col·lectiva Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura