Esperança Camps - Dietari

Més sobre Cançoníssima a Ciutadella

Esper que em deixeu que torni a parlar de l’exposició Cançoníssima que s’inaugurarà dijous dia 6 d’octubre a la sala del Roser de Ciutadella.

Ja vaig dir aquí que en Jesús va dedicar molt de temps de la nostra estada d’estiu a Menorca a recopilar material i a parlar amb uns i amb altres. En alguns casos jo l’acompanyava i això m’ha permès conèixer personalment gent excepcional. Artistes als quals només coneixia per la seua obra i que han donat tot tipus de facilitats a l’hora de simplificar-nos la feina.

Per exemple, no és cap secret per a ningú la veu d’aigua de Maria Àngels Gornés. Jo l’escoltava quan era jove. Em vaig aprendre les lletres d’aquells poemes que va escriure en Joan F. López Casasnovas i que Maria Àngels va popularitzar a Menorca et dec. Anys més tard, pràcticament cada dia posava alguna de les seues cançons quan substituïa na Juanita Roca a Verde Campo, a Ràdio Popular. Però mai no havia parlat amb na M. Àngels. No la coneixia personalment. I aquest estiu es va produir l’encontre. Va venir a casa carregada de material dels seus primers temps de cantant. Dins una senalla hi havia fotos, cartells, alguns fets a mà, retalls de diaris... I hi era ella, discreta i afable, explicant-nos anècdotes dels primers dies, dels primers temps. Històries dels primers recitals anunciats amb cartells fets a ma. No vam fer cap foto d’aquest encontre, i ara me’n penedesc.

També escoltava de petita el disc dels CPEP. Cançons com na Dolores tenia un novio o s’orinal de casa meua. Tampoc no coneixia cap dels seus components. Aquest estiu vaig conèixer en Bep Ferro, que col·lecciona material amb la història del grup. Ens va contar, per exemple, que el disc el van gravar tot d’una tirada, de nit, dins una capella de l’esglèsia de Santa Maria de Maó, aprofitant el material dut des de Barcelona per a enregistrar un concert d’orgue. Ens va explicar també els problemes que van tenir perquè Deseado Mercadal va prohibir la venda del disc que incloïa la cançó “Camí de Cavalls” i la companyia s’havia oblidat de demanar-li autorització...

Amb en Josep Mercadal de Traginada ens vam fer un cafè amb gel a la Plaça des Bastió de Maó; en Francesc Florit Nin el vam trobar al Roser on exposava la magnífica “Arrel als ulls”, al cotxe hi duem el cassette de Pinyeta pinyol il·lustrat amb el trenet que ell va dibuixar... ; i vam anar a ca’n Tomàs Orell, que ha cedit una obra fonamental per a la mostra; i hem parlat per telèfon amb en Matias Quetglas; i en Jesús i en Pacífic han estat en contacte permanent amb en Pacífic Camps, i amb Juan Elorduy, i amb en Josep Portella, que s’encarrega de fixar per escrit aquesta història que veurem en imatges al Roser... Em deix noms, segur. Aniran sortint per aquí, segur.

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura