Esperança Camps - Dietari

La il·lustració a Menorca, de Fina Salord

Ja vaig dir que m’havia fet una llista de cosetes que volia contar al bloc. Aquesta n’és una. Ja ho he escrit aquí altres vegades: m’encanta que els amics em facin l’honor de regalar-me els llibres que han escrit i publicat. Aquest estiu he tingut molta sort i n’he rebut dos de molt diferents, però igual d’interessants.

Aquest que veis a la foto és el primer: La il·lustració a Menorca, de Fina Salord. L’ha editat Documenta Balear dins la col·lecció de Quaderns d’història contemporània de les Balears. És un llibret deliciós, de lectura fàcil. Això no vol dir que no sigui rigorós ni ben documentat. Deliciós vol dir que na Fina, que és la gran especialista en el període de la il·lustració a Menorca, continua ratejant per arxius i biblioteques, continua trobant i llegint papers per a delimitar la dimensió i la importància que van tenir aquells anys a la nostra illa. I al mateix temps que troba dades i documents que abonen la seua tesi sobre la fertilitat de l’època, Salord fa una feina de divulgació extraordinària. El llenguatge és clar, i hi ha notes i documents al final per a ampliar o il·luminar algunes afirmacions.

Joan Ramis és la primera figura de la il·lustració en l’àmbit de parla catalana, però, segons va descobrint i documentant Fina Salord, al voltant d’algunes institucions com la Societat Maonesa, es van anar succeint fins a tres generacions d’il·lustrats. El llibret és ple de noms i imatges d’homes erudits que pintaven, escrivien teatre, assaig científic o poesia en la nostra llengua, però també hi ha dones. Una dona, concretament, una noble ciutadellenca, Joana de Vigo i Esquella, que va traduïr del francès al català l’obra en vers Ifigènia en Tàurida, de Claude Guimond de la Touche. He citat Joana de Vigo, perquè sé que na Fina, descobridora de la seua obra, continua treballant per sebre més i més coses d’ella, dels seus coetanis i de la il·lustració a Menorca.

Recoman molt i molt la lectura d’aquest llibre. Els menorquins tenim sort. En un territori tant petit com el nostre hi ha una munió d’historiadors, científics o estudiosos que malden per deixar fixats diversos episodis del nostre passat. Per això abunden les monografies sobre temes molt diversos però concrets que, juntes, donen una visió panoràmica de les activitats i fets que han marcat el pas del temps a la nostra illa. Uns textos que serveixen de base per a que noves generacions d’investigacions treballin per dir-nos qui som, com som, què hem fet els menorquins.

Comentaris

Elena

Re: La il·lustració a Menorca, de Fina Salord

Elena | 02/09/2011, 10:53

M'has fet agafar ganes de llegir-lo :-)

Sònia

Re: La il·lustració a Menorca, de Fina Salord

Sònia | 02/09/2011, 10:53

Al pare li ha agradat molt, tenc ganes de llegir-lo!

esperança

Re: La il·lustració a Menorca, de Fina Salord

esperança | 02/09/2011, 09:36

Val la pena, Bep Joan. Ja saps la passió que na Fina hi posa en la seua feina, i en l'afany divulgador.

Bep Joan Casasnovas

il·lustrem-nos

Bep Joan Casasnovas | 02/09/2011, 09:33

Ja me l'apunt a aquest. M'has convençut. I, a més, per la descoberta de nous literats menorquins.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura