Esperança Camps - Dietari

Sobre Sant Joan. Notes desordenades

Pel que sembla, enguany les festes de Sant Joan de Ciutadella no han estat de dalt de tot, com solem dir allà. Hi va haver incidents molt greus. Els diaris en van plens. Les xarxes socials, també. El dia de sant Joanet els ciutadellencs ens vam despertar en estat de shock. El sentiment de que alguna cosa no hem fet bé és col·lectiu. I les ganes d’intentar arreglar l’endemesa suren a tots els comentaris que la gent fa als fòrums dels diaris i al FBK i a la resta de mitjans on tothom s’expressa lliurement.

El diagnòstic sembla clar: La festa s’ha massificat tant que ha quedat completament desvirtuada. Sant Joan corre un perill cert de convertir-se en un botellot que dura dos dies i Ciutadella en l’escenari de la borratxera col·lectiva de milers de persones que no tenen altre objectiu que torrar-se.

Les causes d’aquest inici de drama són moltes, la majoria complementàries. A corre-cuita me’n venen unes quantes al cap, però segur que n’hi ha més:

-La promoció i popularització de la festa a través dels mitjans de comunicació. Tothom parla d’aquesta festa única. Fins i tot se n’ha recreat un moment per a un anunci de cervesa i la majoria de ciutadellencs l’hem aplaudit.

-El trist paper que ha fet els últims anys la televisió pública de les Illes. Tal vegada de manera inconscient des de l’ens s’ha convertit el que era un intent lloable de fer arribar la festa a la gent que no hi podia assistir en una apologia del desenfrè.

-(això ve de l’anterior....) La transmissió d’un missatge equivocat. Massa vegades s’ha equiparat Sant Joan amb el gin amb llimonada, amb la pomada. Massa vegades de tirar avellanes se n’ha dit guerra d’avellanes.

-El desconeixement de moltes persones que venen a la festa sense sebre del perill cert que comporta la presència de cavalls enmig del carrer.

-La utilització de la festa com a reclam turístic. Les agències de viatges, les companyies aèries i navilieres ofereixen cada any més i més places per anar a Ciutadella. Tot això, dins un marc de crisi econòmica és vist amb bons ulls pel sector turístic i hostaler que veu com al menys, durant dos o tres dies podran omplir les habitacions, els apartaments, i els calaixos.

-L’excés de mànega ampla davant tot tipus d’abusos perpetrats per persones que només venen a Ciutadella a emborratxar-se. Emparats i amagats darrere la massa són capaços de cometre barbaritats com les que s’han descrit en els diaris aquests dies davant la impossibilitat de les forces de seguretat de posar fre a tanta bogeria.

-La falta de previsió de les forces de seguretat de l’estat que, tot i que han reforçat la seua presència a Ciutadella, com fan cada any, no han previst la presència de l’allau de persones que des de feia setmanes es pregonava que arribarien a Ciutadella per passar les festes. Ajuntament, Consell, Govern Balear, Govern de l’Estat...

Segur que n’hi ha més de causes. I no totes degudes a fenòmens externs a nosaltres els ciutadellencs. Nosaltres ens pensam que tenim la millor festa del món i la pregonam als quatre vents. I en parlam. I l’escrivim als blocs i penjam fotos i contam a tothom que ens vulgui escoltar, que guapa que és la nostra festa. Tota la vida ens ha agradat convidar gent a venir a les festes. Companys d’estudis, de feina... tots caben a casa.

Hi ha solució? Està perduda la festa? Què podem fer?

No ho sé. Solució segur que n’hi ha perquè els ciutadellencs ens estem posant les piles. El fet que s’hagin encetat aquests debats de manera espontània, que hi hagi grups a Facebook on la gent aporti idees per salvar Sant Joan és un símptoma que no volem que aquest desficaci vagi més enfora.

Amb tot, em sembla que no es tracta de posar un parell de pegats perquè l’any que ve no se’n torni a parlar i aquí no ha passat res. S’hauria de repensar la festa de manera global. Des de tots els aspectes. Tots els sectors implicats hi han de poder dir la seua. S’ha de tenir en compte els cavallers, que es juguen la vida dalt el cavall i molts d’ells diuen en privat des de fa anys, i ara de manera més oberta que anam cap al desastre. Les autoritats polítiques també n’han de parlar, sense por. El consistori està acabat de constituir, té tota una legislatura per davant per fer feina. S’ha de parlar de tot, sense tabús. S’ha de trobar alguna solució que tal vegada deixarà insatisfets a alguns sectors, però s’ha d’entendre que “estem salvant Sant Joan”.

Tenc la impressió que amb Sant Joan s’ha volgut fer una mena de “desarrollismo”. No ho sé, una mena de “Cala Galdana”. Explotar la gallina dels ous d’or fins que ha rebentat.

Si Menorca és una reserva de la Biosfera se suposa que no pot créixer sense control. En cap aspecte. Ni tan sols durant dos dies. Si no podem construir un hotel de 25 pisos, no podem sotmetre l’illa a la pressió de milers de persones bevent compulsivament i vomitant i, perdó, pixant, pels carrers de Ciutadella.

Algú ha parlat, crec que també s’ha publicat, de fer festes alternatives als afores de Ciutadella. Em perdonareu, però em sembla una idea dolentíssima. No entenc per què els dies 23 i 24 de juny, mentre Ciutadella celebra les seues festes, mentre sonen el tambor i el fabiol pels carrers de la ciutat, al Polígon hi ha d’haver milers de persones emborratxant-se. Per què? El fet d’anunciar aquests saraus ja seria convocar expressament la gent a venir a fer un botellot a l’illa. Necessita Menorca, es pot permetre Menorca un botellot? Em sembla que no. Ni Ciutadella, ni Maó ni Ferreries...

S’ha parlat també de la dificultat de frenar l’oferta de les navilieres i les companyies aèries. La idea no és meua, algú ha dit també que és del tot injust que els menorquins paguem preus d’escàndol per sortir de l’illa durant tot l’any, i que durant els dies de Sant Joan hi hagi tantes facilitats per accedir-hi. L’autoritat portuària, la direcció d’Aena que gestiona els aeroports... què hi tenen a dir a això? No hi ha manera de limitar aquesta mena de pont aeri i marítim?

És impopular això. Ja ho sé. El sector turístic necessita aprofitar cada esdeveniment per pal•liar la crisi. El que ens hem de plantejar tots és fins a on estem disposats a cedir. Quantes penyores podem donar sense quedar en falderet. Quantes princeses s’haurà de menjar l’ogre abans no ens n’adonem que ja no tenim res més per donar-li. En parlam?

Comentaris

Belén

La recuperació de Sant Joan

Belén | 01/07/2011, 19:47

Jo crec que tens raó en tot. Sa culpa és tant nostra, per haver-ne fet tanta propaganda, com dels de fora,que venen en massa i la majoria no respecten la festa. Sa veritat és que els ciutadellencs esteim encantats que vengui gent de fora, però amb modepació i els que vengiun, que venguin a disfrutar, no a beure. El que està clar és que mai la podran disfrutar com toca si no tenen un ciutadellenc al costat que els explica tots els actes amb detall.
Per altra banda, també tens raó en que s'estan emprant ses festes com a reclam turistic. T'he de dir que sa comparació que has fet amb Cala Galdana m'ha semblat molt endevinada: jo tenc 20 anys i quan me mostren fotos antigues d'aquesta platja, cada vegada he de demanar on és allò perque no la reconec. Amb Sant Joan passa el mateix i m'agradaria que tornés a passar, però al revés; és a dir, m'agradaria poder mostrar fotos als meus fills, i fins i tot nets, i dir: "Mirau, açò era Sant Joan quan jo era jove, per sort vam aconseguir recuperar-lo."

Lena, ciutadella

Sant Joan

Lena, ciutadella | 01/07/2011, 13:24

Se me posa sa pell de gallina veient tot el que pot arribar a moure un poble com Ciutadella i unes festes com ses de Sant Joan... He anat fent diversos comentaris a diferents grups de facebook i a sa pàgina d' Ib3 i no me feré cansada tornant a repetir el mateix... Primer de tot diré que els 2 dies de Sant Joan no solucines sa temporada turística (i ho dic jo que visc de sa temporada d' estiu com molta gent de Menorca).
NO vull que se doni un significat que no té a les nostres paraules i reflexions, no vull que ningú (ni Ciutadallenc ni foraster) se senti ofès... se tracta, com amb tot, de sebre posar límits... no és "tancam ses portes i punt"... ja fa molts d' anys que deim "uy, enguany serà un desastre de gent"... i cada any ho és un poquet més... crec que es got ja és ple... entre tots hem de trobar solucions, no barallar-mos entre noltros mateixos per si tu dius una cosa i jo en dic una altra... molta gent no entendrà ses solucions que se puguin pendre... i a lo millor alguns semblaran o sembleren "els malcriats" que "han frenat s' entrada de duros".. però açò hi entra, colcú ha de ser qui digui prou.

esperança

Re: Sobre Sant Joan. Notes desordenades

esperança | 01/07/2011, 12:36

Portocolomer: grácies per participar del debat. Tens raó en això que expliques. Crec que també hi he comentat al post. No tota la culpa és externa. També hem de mirat on falla, els ciutadellencs.
Borja, Salva, Maonesa, Toni Anglada: gràcies per expressar els vostres punts de vista i eixamplar el debat.

Portocolomer

D'acord a mitges (Diners de tort fan veritat)

Portocolomer | 01/07/2011, 11:54

Som mallorquí dels que fa més de 20 anys que vàrem començar a anar a les festes de Sant Joan. Els ciutadellenscs es queixen molts dels visitants en general, però no n'he sentit cap dels qui tenen habitacions llogades al doble del seu preu en temporada alta, restaurants on es cobren abusos i maltracten clients per excés de demanda, o bars que serveixen gin amb llimonada de qualitat ínfima queixar-se dels visitants, siguin mallorquins, catalans o maonesos.

Borja

Ja no disfrut amb ses festes

Borja | 01/07/2011, 08:00

Molt bon article... Jo reconesc que un temps enrrera magradava anar a tirar avellanes amb es cosinets de petit, mes envant quan vaig ser mes gran a assistir as primer toc i no dire que no, engatarme ja amb 14 anys... Ara en tenc 25 i aquest any he preferit anar a pendre el sol que anar a veure es cavalls. M'ha costat anar a fer una volta i veure el lamentable ambient que es respirava. Em decepciona molt veure tot el poble i estrangers "ben locus" i mes encara escoltant i llegint comentaris damics i internautes ciutadellencs i gent que li agrada sa festa. He de dir que enguany no he probat es gin perque ja ni em sent identificat amb lu que ha pogut ser sant joan en el passat. Bueno, la meva opinio es que se cert wue hem de fer algu per no repetir aquets penosos espectacles com per exemple lu del cas del despullament d' aquelles pobres noies

Salva (ciutadella)

Estoy deacuerdo

Salva (ciutadella) | 30/06/2011, 20:39

Estoy deacuerdo con lo que dices Marta,, pero creo que sera dificil volver a terner nuestras fiestas tranquilas.. ya que mucha gente solo piensa en el dinero que dejan en estos dias.....

Maonesa

Sobre Sant Joan, notes desordenades

Maonesa | 30/06/2011, 17:03

totalment d'acord, i apaludeixo es teu escrit. Hi ha que trobar sol.lucions i no deixar que passi més temps, perque açó no ha vingut "de repent", ja du temps avançant any rera any, i ha estat una pena llegir totes aquestes barbaritats que han succeit aquests dies. Tots es menorquins volem unes festes com Déu mana, amb ses seves tradicions, emocions i records. No volem un makrobotellón perque xalin es quatre mérvels de turno, lo fotut es que, any rera any, es multipliquen com una plaga, i ja no son quatre....

Toni Anglada

si , d'acord

Toni Anglada | 30/06/2011, 16:41

Molt d'acord amb tú,Esperança,a jo també em sap molt de greu veure i sentir aquestes coses,jo també visc fora i no hi puc anar cada any,com sería el meu desitg(sòm molt santjoaner) i cada any que no sòc allà,em fan plorar quant sento es primer toc o es jaleo,o veig algún reportatge d'es caragol d'es born o d'es plá.hem de fer qualque cosa,segur que sa gent que ès allà,ho fará,jo per sa meua part,si des.de aquí (catalunya),puc fer alguna cosa per ajudar,no dubteu,digueho-mo,i també tens molta raó,que es fa massa publicitat,abans,es "problema" eren es catalans,hi va haver una temporada que TV3,en parlava molt i arrosagava molta gent,ara hi van els que els hi agrada,el mateix están fent a IB3,potser ´sels hi hauría de dir que no en xerrin tant...no sé...però també ès veritat que a noltros mateixos ens encanta xerrar de Sant Joan i explicar ses meravelles de Ciutadella...perque n'esteim orgullosos , no deixem que mos "españin"Sant Joan

esperança

Re: Sobre Sant Joan. Notes desordenades

esperança | 30/06/2011, 16:21

Marta, Juanma, Potti: gràcies per les vostres aportacions. Estic segura que els ciutadellencs també hem de fer autocrítica perquè hem deixat arribar les nostres festes a un punt quasi sense retorn. Estic segura també, que donada la voluntat que la gent està expressant, serem capaços de reconduir aquesta situació tan anòmala. Només ens ho hem de proposar. Ens veim per aquí i en parlam, val?

Potti

Re: Sobre Sant Joan. Notes desordenades

Potti | 30/06/2011, 15:40

Bona reflexió. T'enllaço a l'apunt[1] que he fet al meu blog sobre el tema de les agressions i com s'ha desvirtuat la festa per Sant Joan.

[1] L'apunt en qüestió és : http://potti.skamot.com/blog/2011/06/29/agressions-sexuals-a-les-avellanes-sant-joan-a-ciutadella/

juanma

Re: Sobre Sant Joan. Notes desordenades

juanma | 30/06/2011, 12:05

Enhorabona per l'article. Jo només vaig estar una vegada a Sant Joan, fa 10 anys, i em va semblar massiu. No me puc imaginar com deu ser ara. D'altra banda, encara que som molt menorquí, les festes de poble no m'han tirat massa, sobre tot per la vessant "golfa", de borratxera, de drogues, d'adolescents passats de rosca... fa molts anys que ses festes s'han convertit en un macrobotellón per menorquins i no ara. La reflexió s'ha de fer sobre el paper de l'alcohol a la festa i sobre la societat en general. Pares i fills s'engaten com a porcs i està ben vist perquè són festes. Aquest és el problema.

marta

d'acord

marta | 30/06/2011, 10:55

estic d'acord amb tot el que dius, Esperança. enguany era el meu tercer any i l'he viscut més intensament, perquè amb el meu grup d'amigues ens vam acostar als ciutadellencs a demanar el perquè de tota la tradició. i la gent ens ho explicava emocionada i a nosaltres se'ns posava la pell de gallina. i ens molestava molt veure la gent gata cantant "alcooohol alcooohol.. hemos venidoo a emborracharnos..". de veritat que sentia vergonya aliena. intentàvem dir un bot i molt bé, en lloc d'oleee. En fi, hi ha milers de detalls, "l'excés" de barcos.. i la falta de respecte... una llàstima que es desvritui d'aquesta manera.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Assassins valencianscoord. i pròleg 'Ellas también matanobra col·lectiva 'Absintheobra col·lectiva 'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura