Esperança Camps - Dietari

Albert Espinosa a l'FNAC

El dia de Sant Jordi el darrer llibre d'Albert Espinosa va ser el més venut en català i en castellà a Catalunya. El mateix dissabte vam sebre que ahir dimecres n'Albert venia a València, a signar llibres a l'Fnac. Na Júlia va començar a ser fan d'Espinosa a través del personatge del doctor Utrera a la sèrie "Abuela de verano". Fa un parell d'estius, a Ciutadella vam comprar Món Groc i el va llegir na Júlia, la meua mare, jo mateixa... Ara som fan de Polseres Vermelles que, com Crackóvia, Polònia, Sense Ficció o Trenta Minuts veim com un acte de militància i de resistència a través d'internet.

Albert Espinosa és un tipus que cau bé, així és que na Júlia i jo ens vam animar a anar l'FNAC a comprar el llibre, a demanar-li que ens signés Món Groc, i fins i tot, la caixa dels DVD d'Abuela de Verano, que, de tant en tant, na Júlia i jo remiram de manera compulsiva, tots els capítols en dos o tres capvespres. Ella m'obliga i jo em deix obligar. Vam sortir prest de casa, tal vegada mediatitzades per les imatges de les llargues cues el dia de Sant Jordi. Al pis de dalt de l'FNAC hi havia una taula solitària amb dues cadires i un cartell amb la cara d'Espinosa, i molts llibres de "Si tu me dices ven....." Tots en castellà. Vaig demanar a un dels venedors pels llibres en català i em va dir que no en tenien. Com pot ser?, vaig dir. Bé, en realitat em va sortir una paraula un poc més forta que no vull escriure aquí. No m'ho podia creure. Milers de llibres de "Si tu me dices ven..." i cap de "Si tu em dius vine..." País! Vaig estar a punt de no comprar el llibre en castellà, de dir a na Júlia que senzillament li donaríem el Món groc i que ja compraríem el nou llibre a una altra banda. No ho vaig fer. Vaig caure en el parany. El vaig comprar en castellà. Em penedesc i ho dic. Crec que no ho hauria d'haver fet. No m'agrada l'FNAC com a llibreria. Cada vegada hi vaig menys a comprar llibres. Ho evit sempre que puc. De tot els prestatges que tenen dedicats a tot tipus de gèneres i literatures, només un mòdul, situat a un racó, el dediquen a la literatura en català. Un mòdul o hi ha narrativa, teatre i poesia. I un trosset, mitja taula de novetats, amb set o vuit volums en català.

Va anar arribant gent. La majoria, molt joves, però també hi havia mares amb filles, com nosaltres. Tothom portava els llibres que tenia per casa i agafava el nou títol. Vam esperar amb paciència l'arribada de l'autor. Albert Espinosa va ser molt amable, simpàtic amb na Júlia i amb mi. En el temps que ell va utilitzar per a signar els nostres exemplars vam parlar de les seues estades a Ciutadella, vam jugar al joc de si Ciutadella és més xula que Maó... del molt que es va divertir rodant Abuela de Verano... És un tipus molt peculiar, a qui la biografia ha marcat com a ningú. Un tipus que ho veu tot groc, que transmet bon rotllo i ganes de viure. Na júlia i jo ens en vam anar satisfetes de l'FNAC, comentant la jugada, mirant de reüll la llarguíssima cua de persones que esperaven el seu moment de signatura i fotografia amb l'autor de llibres que no són d'autoajuda, però ho semblen. Mentre esperàvem el metro vam repassar els llibres comprats, totes les coses que ha fet aquest home que encara és molt jove i que manté una activitat frenètica. Encara no s'han acabat les vacances escolars. Na Júlia podrà llegir "Si tu me dices ven..." i no descart que qualsevol capvespre em digui la frase que ja és mítica a casa: "Mare, mirem abuela de verano?"

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
'La improbable vida de Joan Fusterlobra col·lectiva Un tresor de paraules 'Barcelona Criminalobra col·lectiva 'La Draga 'Alfabet de futurjoves lectors 'L'illa sense temps El llibre de la maratóobra col·lectiva La cara B Vertigoco-autora Elles també matenco-autora Elles també matenobra col·lectiva Adéu, RTVVobra col·lectiva Naufragi a la neu Col·lecció particular Subsòl obra col·lectiva Vull casar-me amb tu i altres acusacions Dotze bitlles i un bitllot obra col·lectiva Zero Graus (Reedició) El llibre de la marató obra col·lectiva El cos deshabitat Eclipsi Escata de drac obra col·lectiva Zero Graus Quan la Lluna escampa els morts Enllà de la mar Ja t'ho diré o tres rams de locura